Miesten hiustenlähtö on yleinen ilmiö, josta noin puolet kaikista miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Hiustenlähtö voi...
Virtsatietulehdus on bakteerin aiheuttama kivulias vaiva. Hoitamattomana virtsatietulehdus voi aiheuttaa ylempien virtsateiden eli munuaisaltaan ja munuaisen tulehduksen. Virtsatietulehdus vaivaa erityisesti naisia vaihdevuosien jälkeen.
Virtsatieinfektio (virtsarakon tulehdus) – ”pissatauti” tai ”pissiitti”, on yleinen vaiva, joka on hoidettavissa antibiooteilla. Yli puolet naisista sairastaa vähintään yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Naisten virtsatietulehduksista noin 75–95 % syntyy Escherichia coli -bakteerin aiheuttamana. E.coli-bakteeria esiintyy normaalisti peräaukon ja välilihan alueella. Sairastumisriski lisääntyy huomattavasti vaihdevuosien jälkeen, ja moni nainen kärsii virtsatietulehduksesta toistuvasti.
Virtsatieinfektion tyypillisiä oireita ovat alavatsakivut ja lisääntynyt virtsaamistarve. Lisäksi virtsaaminen saattaa aiheuttaa kirvelevää kipua, eikä rakko tunnu tyhjenevän kunnolla. Toisinaan virtsan mukana erittyy myös verta. Mikäli kyseessä on ylempien virtsateiden tulehdus (esim. munuaisaltaan tulehdus), oireena saattaa olla kuume sekä kylki- ja selkäkivut.
Virtsatietulehdukset jaotellaan kystiitiksi, pyelonefriitiksi, komplisoituneeksi infektioksi ja bakteriuriaksi.
Virtsarakkotulehdus aiheutuu yleisimmin siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä suolistobakteereja pääsee siirtymään omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputken kautta virtsarakkoon. Naisten lyhyt virtsaputki aiheuttaa sen, että tulehdukset ovat tavallisempia naisilla kuin miehillä. Toisinaan naiset saavat virtsatietulehduksen yhdynnästä – tällöinkin bakteerit ovat yleensä omia, eivätkä yhdyntäkumppanin. Vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat alttiimpia virtsarakkotulehdukselle vaihdevuosien heikentämien limakalvojen takia, kun taas iäkkäillä miehillä suurentunut eturauhanen saattaa aiheuttaa virtsatieinfektion.
Virtsatietulehdusta hoidetaan antibiooteilla.
Yleisohje lääkitykseen liittyen on, että oireiden tulisi helpottua neljässä vuorokaudessa. Mikäli ne jatkuvat tai tulehdus uusiutuu, tulee lääkäriin ottaa uudelleen yhteyttä. Tämän jälkeen otetaan virtsanäyte, jonka avulla varmistetaan oikea diagnoosi ja lääkitys.
Mikäli kärsit virtsatieoireista ja tarvitset pikaisesti apua, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).
Lähteitä ja lisälukemista:
Virtsatietulehdus (virtsarakkotulehdus ja munuaistason tulehdus)
Virtsatietulehdus aikuisilla, virtsatieinfektio
Käypä hoito: Virtsatieinfektiot
Käypä hoito: Virtsatietulehdus (virtsarakkotulehdus ja munuaistason tulehdus)
14.8.2024
Miesten hiustenlähtö on yleinen ilmiö, josta noin puolet kaikista miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Hiustenlähtö voi...
Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....
Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....